Säsongsdebut på snö

Äntligen fick jag ändan ur vagnen och kom mig i väg till tunneln i Jämijärvi. Bättre sent än aldrig heter det ju.

Första skidturen brukar aldrig vara lätt. Åtminstone kommer jag inte ihåg någon sådan. Jag hade all orsak att befara det värsta eftersom jag slarvat oförlåtligt med barmarksträningen. Inte ett enda stavgångspass har jag fått till på hela hösten.

Smått överraskad blev jag därför över att jag orkade skida två timmar. Det duger mer än väl åt mig i debuten.

8 kommentarer på “Säsongsdebut på snö

 1. Hur var tunneln i Jämijärvi? värd att besöka? antagligen borde man börja söka sig till tunneln om det inte blir mera snöfall snart.

  • Det är många år sedan jag var där senast. Men jag har trivts bra i tunneln de gånger jag varit dit. Det är bättre inneklimat i Jämi än i Vuokatti tycker jag, trevligare och bättre luft. Temperaturen är endast lite på minus. Glidet är sällan något att hurra över. En fästvalla runt noll behövs.

   Det är förståss mindre trängsel i spåret, och därmed också bättre spår om man har möjlighet att fara en vardag. I dag var det endast några tiotal löpare i farten. Jämi är nog nog värd ett besök någon gång!

  • Den är lite över 600 m, så ett varv blir 1250 m. Höjdskillnaden är 11 m. Bredden är 8 m och det finns klassiskt spår och skejtfil. Ordet tunnel är missvisande. Den i Jämijärvi går helt och hållet ovanpå marken och är försedd med fönster.

 2. Hej! För min del blev det premiär i tunneln i Paimio på lördag och söndag. Skidade 2t var dag. Tunneln 700m lång och går runt. Två klassiska spår och fristilsbana. Tririvdes mycket bättre än i Jämijärvi. Snön kallare och inte lika tungt som Jämijärvi. Synd att den är så långt borta.

  • Lagom tidpunkt att börja på nu. Det bästa är om man får skidsäsongen att hålla ihop utan avbrott. Vågar vi hoppas på snö och skidföre nu framöver?

   I Paimio har jag inte varit. Jag sneglade på alternativet när tunneln var under byggnad, men numera har jag mindre ärende till Åbo. Tack för infot!

 3. Hej igen! Glömde berätta att jag vallat med Swix Maraton som är en ny allroundvalla för långlopp. HF från +2 till -20. Toppenskidor tills de blev smutsiga. Fick frågor om vallningen eftersom jag gled så bra. Swix VR 55 och 60 som fäste.

  • Intressant att höra! Jag har inte hört om den tidigare. Måste kolla lite närmare. Jag har inga Swix glidvallor över huvud taget. Däremot har jag nog hela VR serien fästvalla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s