Första Mantec maskinen i Finland

Den första Mantec World Cup slipmaskinen har tagits i bruk i Finland. Den finns hos Kimmo Vilen på Suksilaboratorio i Jämijärvi. Om jag förstått saken rätt så har det funnits bara en sådan slipmaskin tidigare i hela Norden. Det är norska skidlandslaget som har den.

Det handlar således om ett synnerligen avancerat verktyg för slipning av olika strukturer på skidor. Strukturen i skidans belag har ju en alldeles avgörande betydelse för hur skidan fungerar i olika fören. Den allt viktigare sliptekniken bidrar i hög grad till att skidsporten är en utpräglad materialsport. Tråkigt eftersom det oundvikligen blir en resursfråga. Men samtidigt också en intressant krydda.

Mantecmaskinen och strukturslipningar överlag är inget vi vanliga dödliga behöver hetsa upp oss över. Men för tävlingsåkarna och finsmakarna är det antagligen en intressant nyhet.

2 kommentarer på “Första Mantec maskinen i Finland

  1. Maskinen gör inte arbetet själv. Det ska vara rätt inställningar och en skicklig förare. Slipningen ger inte mer än kanske 0,5% i glid så du har helt rätt att det inte har så stor betydelse för motionären vilken slipning man väljer. Vilken slipning man har som motionär är inte så viktigt utan det räcker att skidan är jämn och har en bra yta. Det kan de flesta slipare åstadkomma med sina maskiner.

    • Inlägget är nog lite slarvigt skrivet. Avsikten var bara att kort berätta nyheten om ett nytt slipningsalternativ. Det är förvisso så att sliparen spelar huvudrollen. En lång erfarenhet är säkert guld värd i dessa sammanhang. Och samma slipningar kan antagligen göras med både Wintersteiger och Tazzari. Fast det är överkurs för mig.

      Men att slipningen bara betyder 0,5% överraskar något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s