BotniaVasan i dag

Ett av de mer betydande långloppen i landet numera, och det största här på plattlandet med drygt 800 deltagare, BotniaVasan skidades i dag. Loppet och det fina arrangemanget hade förtjänat ett bättre väder än det som dagen bjöd på.

Nattens snöfall ställde till en del förtret. Och att att det dessutom började snöa strax efter start gjorde inte saken bättre. Spåren blev lösa och fladdriga. Temperaturen låg strax under noll och luftfuktigheten var hög, vilket gjorde vallningen aningen utmanande.

BotniaVasan ingår som andra deltävling i det nystartade FM programmet för långlopp. Ett antal långväga gäster hade därför sökt sig till Vörå i dag. Sånt hjälper ju till att hålla loppets status uppe. Ändå var det Minkens Mats Jakobsson som knep segern i herrklassen. I damklassen segrade favoriten Heli Heiskanen.

Men FM deltävlingen störde knappast oss motionärer. BotniaVasan är och förblir motionärernas eget lopp.

För egen del gick loppet så där. Jag hade inga större problem under själva loppet. Förutom att jag var trött redan i Kimo. Men det är ju småsaker. Största problemet dök upp när jag såg på klockan. Jag har ännu inte fattat hur det kunde ta så länge. Det var sjätte gången jag skidade BotniaVasan. Endast en gång tidigare har det gått långsammare. Den gången var det nästan samma före som idag. Egentligen borde det inte vara någon större överraskning, jag kommer ingen vart i lösa och fladdriga spår. Fast, spelar det någon roll? Snart sitter man förmodligen på Solgård och senast då är det glömt.

Skidorna kan jag inte klaga på. De fungerade bra hela vägen. Visserligen frös fästvallan ibland, men det är delvis mitt eget fel. Jag tog ett skidpar med ett högt spann och satte fästvallan alldeles för tjockt. Men det gör jag alltid.

Dagens vallning. Glid: Vauhtis Blå +  LF Grön + HF Blå + C125 pulver
Fäste: Vauhti Grundvalla AT + 3 lager Swix VR 55 + toppat med VR 45.

6 kommentarer på “BotniaVasan i dag

 1. Jag vet inte riktigt vilken nivå du hållit i skidåkning förr, men den där placeringen och tiden tycker jag är riktigt bra. I dagens läge misstänker jag att jag skulle ha förlorat minst en timme åt dig.

  • Nivån är väl i stort sett densamma som tidigare. Förståss inverkar stigande ålder på prestationen. Jag började skida först på gamla dar så jag har inte så långt perspektiv. År 2000 skidade jag mitt första långlopp.

   Har tidigare år förlorat åt segraren enligt följande. 2006: 33 minuter, 2007: 33 minuter, 2008: 24 minuter, 2009: 45 minuter, 2010: 47 minuter och 2012: 34 minuter. Så gårdagen hålls inom statistiken.

   Annars torde gårdagen ge rätt bra seedning till Vasaloppet för många. Åtminstone borde förutsättningarna finnas när täten fick spåra.

  • Tyvärr, tyvärr, hade ingen med mig. Önskar att jag haft. Just frågan om distansen har sysselsatt mina tankar en aning. I min dagbok har har jag bokfört lite olika distanser genom åren (50, 52 och 53 km). Och bansträckningen har väl varierat lite. Men jag utgår från att distansen som arrangören deklarerar, alltså 53 km, håller streck i år.

 2. VR 55 tjockt var säkert lite aggressivt i nysnön, därav frysningen. Pröva meda tt bygga upp med VR45 och VR 55 lagervis nästa gång om du har höga skidor. Bra åkt i alla fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s