En festlig valvaka

För exakt fyra år sen befann vi oss i New York. Då var det också presidentval. Att få möjligheten att på ort och ställe delta i en amerikansk valvaka och följa New York-bornas firande i novembernatten är något som etsat sig fast i minnet.

Tisdagskvällen inleddes helt opolitiskt med ett NHL-derby i Madison Square Garden. Den föga dramatiska matchen vanns av Islanders efter att Henke i rangerskassen släppt in två mål.

Efter hockeymatchen sökte vi oss till Time Square. Mycket folk hade samlats för att ta del av valresultaten som i realtid flashades på jätteskärmarna. En rätt imponerande upplevelse.

Lite senare på kvällen promenerade jag vidare till Rockefeller Center. Dit for jag ensam för mitt sällskap dittills under kvällen, mannen av solskensfolket alltså, ville hem och sova. Eller så något annat.

Vid Rockefeller Center var det också stor folkfest. Där hade man en sevärd presentation av valresultatet. Ett helt ”analogt” system skulle man kunna säga. Två tygpelare hissades upp längs skyskrapans fasad i takt med att rösträkningen fortskred. När Obamas pelare nådde upp till ointagliga 270 elektorer bröt jublet lös.

Att Obama var New York-bornas favorit den gången råder ingen tvekan om. Det var mycket tjo och hej i natten när jag återvände till hotellet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s