Eltåget

I dag gick första turen till och från Vasa med eltåg. Med på tåget, en Pendolino, fanns några höjdare som också deltog i invigningen. Det har lobbats mycket och länge för elektrifieringen, så det var antagligen en högtidsdag för många.

Elloken klarar sig med hälften av den energi som dieselloken förbrukar, och är därmed miljövänligare. Av någon konstig anledning fortsätter trafiken ännu med diesellok, parallellt med elloken.

Varför det räckt så här länge innan vasabanan elektrifierats kan man fråga sig. Redan på 1950-talet hade jag ett eltåg. Visserligen körde jag ännu miljövänligare då med hjälp av en mekanisk fjäder, men ett eltåg var det ju helt klart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s