Aspartam

som är ett vanligt sötningsmedel, framförallt i light-produkter, har
varit föremål för nya undersökningar. Tidigare forskningsresultat har
visat att aspartam i stora mängder kan förorsaka cancer hos djur.

Nu har en ny forskning i Italien visat att cancerrisk föreligger även
vid relativt små mängder. Hur hälsosamma är då våra produkter sötade
med aspartam?

Kanske skäl att undvika E951?

16 kommentarer på “Aspartam

 1. jag undviker allt jag kan, men ibland har de ju tillsatts ”i smyg”… Sånt gillar jag inte! Tex i viss limsa, finns aspartam med fast åxå vanligt socker finns, alltså saluförs den inte som sockerfri el lätt…>br>De e ju klart att det framkommer i innehållsförteckningen, men hur många av oss lusläser den..??

  • Just det, hur många har förstoringsglaset med till butiken?

   Jo, förutom socker så ingår dessutom E951 i många läsksorter. En överraskning säkert för många.

 2. Aspartam och andra konstgjorda sötningsmedel är säkert inte hälsosamma i stora mängder, men de kan vara det bästa av två negativa saker för t ex en diabetiker. Bäst att bara dricka vatten!

  • Aspartam är väl inget man behöver hamna i panik för. Men man borde kanske undvika, så gott det nu går, alla dessa ”skadliga” E-ämnen (alla tillsatser är ju inte skadliga).

   Fast på enbart vatten lever man inte! Men som dryck räcker den långt…

 3. Varför dricka limsa överhuvudtaget? I en 50 cl flaska finns 17 sockerbitar. Inte ens hälften av det behöver kroppen, och absolut inte på samma gång. Inte skulle vi medvetet sitta och käka 8-9 sockerbitar på en gång, men det häller en del i sig i dryckform. Tala om att lura sig själv, och sen undra varifrån alla krämpor kommer, förutom viktuppgång. Jag förstår inget, men har väl fötts med mindre förstånd.

  • Ja varför dricka limsa? Många borde nog ställa sig den frågan. Man hör så ofta idag att man ”måste kunna unna sig”. Vad folk i förlängningen unnar sig är inget annat än en försämrad hälsa. Här hjälper inget förstånd i världen. Här måste man komma till INSIKT…

 4. Tacka vet jag smör och socker i passliga mängder i stället för konstgjorda livsmedel.Men nog får man väl cancer nån gång ändå om man får leva tillräckligt länge.Jag har försökt akta mig för citroncyra E330 som lär vara cancerframkallade,men är det nån vits?Lev och var glad och är lite av varje är mitt motto.Inte vill man heller få ortorexi,sjukligt hälsosam!

  Na-da

  • Att äta lite av varje är nog en sund princip. Helst mat då och inte kemikalier. Vi är ju trots allt inte första generationen som lever. Vi behöver inte uppfinna något. Det man levt på tidigare borde duga även åt oss. Det är ju testat! Min målsättning är inte att leva överdrivet länge, men om möjligt att få dö frisk. Åtminstone en gång måste man få ställa ribban högt.- Ja, och utan ortorexi.

 5. Försöker undvika aspartam och annat ”konstigt” i mån av möjlighet, enkel mat är nog hälsosammast. Idag finns det ju en uppsjö av alla möjliga halvfabrikat och visst är det frestande ibland att köpa en färdig blandning, men det finns knappast något som är fritt från tillsatser – just nu är jag jätteförtjust i pesto som pålägg på bröd istället för annat fett. Har inte kollat vilka tillsatser som finns där för då börjar jag känna mig tvungen att tillreda den själv och ibland är tiden beggränsad..:(

  • Färdigmaten och halvfabrikaten är ju räddningen för de allra flesta när det är ont om tid. Sen är det ju lätt hänt att man fortsätter med produkterna av bekvämlighet. Man får väl kompromissa sådär lagom.

   Pesto är väl en riktig krydda, i dubbelbemärkelse. 🙂

 6. Kan man dö frisk?Ja kanske om man dör i nån olycka eller attack..hmm.Alla ska vi dö en gång och finns det en Evighet så Jeee om man kommer till rätta sidan!”vad betyder denna tidens lidande mot en tid i evighet med vår Frälsare…”Oj nu blev det kanske för filosofiskt igen…Lev gott!
  Hudden

  • Att dö frisk är väl ett uttryck som jag lagt mig till med mest på skoj. Det har ingen allvarligare innebörd. Om jag sköter min hälsa bra så finns det större chans att krämporna håller sig borta. Jag vill inte gärna ligga någon till last, t.ex i form av ett vårdpaket på slutet. Dock väl medveten om att ingenting av detta ligger i min hand. Så nu lever vi livet, det goda livet!

 7. Här är vi så själviskt och funderar vad som är hälsosamt för oss.Vem bryr sig att ungdomarna är som spelknappar i knarkhandeln?Vi vet ju att dom som gör pengar på att göra tillgången på knark möjlig sitter själva och hovar in pengar utan att själva behöva må dåligt.Ungdomarna är så lätta offer.Hur kan vuxna ha samvete att bli rika på ett så grymt sätt?Det är jättesvårt att förebygga missbruk i dagens samhälle.Försök,men det vill inte lyckas…Dessutom börjar det bli otryggt varsomhelst,inbrott,rån trafikolyckor mm..Suck!HELP!

 8. Vad har aspartam med knarkhandel att göra?? Om man skall skriva kommentarer tycker jag nog att det är bättre att vara oskriven än att skriva något som inte alls har med saken att göra. Alla har ansvar för sina liv, det liv som man fått skall man försöka sköta om på bästa sätt. Att försöka leva så hälsosamt som möjligt kan väl inte vara själviskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s