Jubileumsår med sorgkant

Tidningen Juoksija-lehti firar 40-års jubileum i år. Därmed är tidningen den äldsta inom sitt område i hela Europa. Förutom löpningen så har uthållighetsgrenarna skidåkning, orientering och cykling fått utrymme i tidningen. Själv har jag varit prenumerant i 29 år.

Nyligen nåddes vi av den tråkiga nyheten att tidningen grundare och ägare Tapio Pekola avlidit, 71 år gammal. Pekola dog den 18 oktober. Det sätter förståss sordin på feststämningen.

Tapio Pekola var speciell på många sätt, en personlighet. Han var nog lite bohemisk till sättet, men också en sann idealist, orädd att säga sin mening. Idrotten skulle vara ärlig. Han tog ständigt pulsen på toppidrotten, men glömde aldrig oss vanliga motionärer.

Min erfarenhet är att Tapio Pekola också var mycket gästfri. Jag frågade en gång om råd med bilparkeringen vid flygfältet i Helsingfors. Pekola svarade att vi kunde parkera på hans gårdsplan. Han bodde nämligen nära flygfältet. När vi förde dit bilen tidigt en morgon bjöd han in oss hela familjen på frukost. Där åt vi havregrynsgröt som hans fru Kerttu kokade.

Frid över hans minne!

Tapio Pekola, 1940-2011. Bilden är tagen på Lanzarote 1996.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s