Största fisken

Ironiskt nog så fick jag den största fisken efter att jag slutat fiska.

I jobbet har jag räknat otaliga offerter genom åren. Med bättre och sämre resultat. Mest sämre. Och de stora jobben har nästan helt lyst med sin frånvaro.

För ett tag sen nappade det äntligen på en av de större krokarna. Kanske lönade det sig att offra påskhelgen på offerträknadet? Vi fick en tunn skiva av ett större projekt. Riktigt i hemknutarna dessutom. Inte ofta det byggs för över 100 miljoner i grannskapet! Men tyvärr är vår skiva som vanligt: ohuen ohut.

Vi var inte billigast, för det är vi aldrig. Förutom de gånger jag räknat fel. Men nu ville kunden ha den leverantör som hade de bästa referenserna, tillräcklig organisation och som kunde uppvisa den bästa kompetensen. Hur ofta har man inte önskat att en kund skulle säga just detta!

6 kommentarer på “Största fisken

 1. Det är vid dessa tillfällen som man känner att man gjort något rätt. Har själv räknat offerter och kunnat konstatera att de flesta offerter går näsan förbi. Å andra sidan om man fick de offerter man räknat hade man inte hunnit tillverka allt. 😉

  • Jo det mesta går ju förbi. Det hör väl till spelets regler. Bäst att glädja sig nu. Eventuellt håller man sig för skratt sedan när man skall sammanfatta det ekonomiska.

 2. Om kunden skulle ha förstånd att göra just den bedömningen skulle man naturligt kunna gallra bort de grövsta byggfelen som förvånar??? expertisen i byggbranschen idag. Så har det varit åtminstone inom mitt yrke. Visserligen hör jag till dem som utför jobbet och inte planerar dem, men ändå.
  Väljer man den billigaste planeringsfirman får man vara beredd på att planeringen är väldigt bristfällig och även mycket ogenomtänkt. Det samma gäller de olika entreprenörer som väljs för att utföra jobbet! Billigt och bra har sällan gått hand i hand. Och det är nu som alla vattenskador börjar komma fram med oanade kostnader för stat och kommun samt helt vanligt folk som litat på s.k experter som borde ha vetat bättre.
  Våra förfäder visste utan desto mera skolning att ett hus skall byggas på en höjd och inte ner i nån lergrop. De förstod också att i vårt klimat skall alla hus ha åstak. Och inte de platta tak som t.o.m tvingades på folk om de ville ha ett s.k Aravalån en gång i tiderna. Den kunskap som gått i arv ifrån far till son, var i mångt och mycket långt mera värd än den utbildning som en del av dagens ingenjörer tror sig besitta. Märk väl ej alla!
  Dagens hållfasthetsberäkningar när det gäller ett taks hållbarhet är rent ut sagt skrattretande när man ser hur många hallar som rasat ihop under de senaste åren.
  Bor man i ett land där snö har funnits sedan urminnestider borde det inte komma som nån överraskning. Och är man så dum att man bygger takfönster i ett land där klimatet är likt vårt, ja då tycker jag att man får skylla sig själv när vattnet sipprar in en vacker vårdag i april.
  Så tycker en enkel jobbare som sett och hört en hel del under sin vandring här på jorden!

  • Jag håller nog med om det mesta.

   Det har inte varit någon utveckling inom byggbranchen, i positiv bemärkelse, de senaste 50 åren. Det har gått stadigt utför. Förr i världen hade man både kunskap och råd att bygga bra.

 3. Du känner säkert till min åsikt i den här frågan. Har ju frågat offerter i 15 år och inte kunnat välja på annat sätt än priset eftersom kvaliteten inte poängsatts. Då den som väljer inte behöver befatta med sig produkten blir priset enda rättesnöret.

  • Jo, nog vet jag din åsikt. Den offentliga upphandlingen är problematisk. Personerna som tar besluten beter ju sig på ett helt annat sätt än de gör när de handlar privat.

   Nu är poängsystem lite på kommande, ser de ut som. Men också det är en tung process.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s