Bostadsmässan

 

Utsikt man kanske skulle stå ut med. Från femte våningen i ett av höghusen.

En stående sommartradition brukar vara att besöka Bostadsmässan. Inte alltid till någon större konkret nytta utan mer som ett nöje. Men det händer ibland att man stöter på något guldkorn i form av fiffiga lösningar. Det har hunnit bli en och annan mässa på olika håll i landet under åren. Årets mässa i Karleby var ju nästan ett måste eftersom den ligger så nära.

Tidigare år har de tekniska lösningarna intresserat mest. Av någon anledning är det arkitekturen och de praktiska lösningarna som jag ser mest på nu för tiden.

Årets mässområde var överraskande litet och kompakt. Därmed var det också lättbesökt. Lagom som mässområde kanske. Det allmänna intrycket är positivt. Området låg fint vid stranden. Och det såg ju ut att vara en riktig strand och ingen gyttjevik som i Vasa! Några exceptionella husmonster såg man inte till denna gång. Fast nog fanns det bostäder som jag inte gillade alls. Allra bäst gillade jag husen och lösningarna med den egna stranden. Mycket trevligt med de separata bastubyggnaderna, även om de var i minsta laget.

Utseendet och lyxiga lösningar dominerar. Ofta på bekostnad av det praktiska. Och var finns de ekologiska boendelösningarna? En mässa borde vara vägvisare. Enorma fönsterytor, badkar och bubbelpoler vittnar om att vi ännu har en lång bit att gå.

Huset med den egna stranden och separata bastubyggnaden hör till de som jag gillade bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s