Kolhydratladdning

Uppladdning med kolhydrater har åter fått utrymme, både här på bloggen och i dagstidningarna. Det är förståss det stundande Vasaloppet som är orsaken just nu.

Ingen som håller på med någon uthållighetsgren har väl kunnat undgå det entydiga budskap som predikats, nämligen att man måste ladda upp med kolhydrater i massor om man skall orka. Själv har jag i årtionden förlitat mig på detta.

Det är tveklöst så att kolhydraterna utgör det effektivaste bränslet när kroppen skall utföra ett arbete på hög effekt. Forskningen som ligger bakom detta kommer självfallet från elitidrotten. Men är det då en självklarhet att det recept som gäller för eliten även är det bästa för motionären? Själv är jag lite tveksam här.

Kolhydraterna som kan lagras i kroppen räcker för ett par timmars aktivitet allra högst. För att klara ett maratonlopp eller ett långlopp på skidor måste kroppens fett träda till. Och det finns ju i obegränsad mängd.

Det viktigaste för motionären är inte att ladda upp med en massa kolhydrater.  Det viktigaste är att genast från början av ett lopp få igång fettförbränningen. Då räcker kolhydraterna också bättre till.

På senare år har jag helt slutat kolhydratladda. Men pricipen ”train low-race high” hyllar jag dock. Det är en kombination av fettförbränning och ”högoktaniga” kolhydrater under själva loppet. Mina egna erfarenheter stöder just detta.

2 kommentarer på “Kolhydratladdning

  1. Det låter så jobbigt med att ladda upp för en flera timmars prestation…Håller mig nog till måttligt med motion,mat och vila.Visst e jag tråkig,men jag sku inte orka kämpa sådär och slita ut kroppen, ser tyvärr inte meningen,om du förlåter mig.

    • Inte så jobbigt för mig då eftersom jag INTE laddar. -Nej jag har asolut inte för avsikt att slita ut kroppen! Den försöker jag nog vårda istället, gärna på ett bra sätt. Att kämpa och slita ligger inte riktigt för mig, jag är nog alldeles för bekväm för det. Kohtuus kaikessa! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s