Bulgur, -ett hälsosamt alternativ

Bulgur är ett bra och välkommet alternativ till ris, potatis och pasta. Åtminstone hemma hos oss eftersom vi fortsättningsvis äter kolhydrater.

Bulgur härstammar från mellanöstern, är gjort av durumvete och liknar couscous. Till bulgur använder man vetekornets alla beståndsdelar och bulgur innehåller därför mer protein, mineralämnen, vitaminer och fibrer än couscous.

Bulgur har GI-index på 46. 100 gram okokt bulgur innehåller ca:
• Energi 1500kJ/360 kcal
• Kostfibrer 8 g
• Proteiner 12 g
• Kolhydrater 74 g
• Fett 1,5 g

Bulgur går snabbt att tillreda och passar i många sammanhang.

Wikipedia upplyser om att bulgur kan vara ett av de äldsta preparerade livsmedlen i världen. I bibeln finns referenser till bulgur under namnet arisah som indikerar att man i Babylonien åt förkokt vete redan för 4000 år sedan. Ytterligare stöd finns för att man i Egypten och Israel använde bulgur redan ca 1000 f.Kr.

Bulgur kan väl därmed anses vara ett vältestat livsmedel. Det passar åtminstone mig bra.

12 kommentarer på “Bulgur, -ett hälsosamt alternativ

  1. Har du testat Quinoa, fröet som användes redan på inkafolkets tid? Kokar det de få ggr jag bara behöver koka åt 1 person. Gott och mättande, och som bomull för magen.:)

  2. Vad bra att bli påmind om bulgur. Jag tror att jag har en påse i skåpet. Det är gott.
    Alice, kanske du kan dela med dig, ge åt oss receptet på din goda bulgursallad. Jag har ”pippi” på att samla recept!

  3. Rubriken ”Bulgur…” gjorde att jag hittade din blogg, kul! Jag älskar också både bulgur och couscous… håller förövr. med Majapii här; vi vill ha Alice´s recept på bulgursallad : )

  4. En bulgurälskare till! Det är räddaren i nöden, när matlagmingen bör gå snabbt – och när är inte det. Väntar också på recept.

  5. bulghur är det mest fantastiska som finns och har hjälpt byarna i det gamla babylonien att stå emot många perioder ab hungersnöd,Den har många fördelar:lagas snabbt,användas som bas med många gryträtter,användas med många olika köttsorter,behöver bara kompletteras med lite sallad och lite youghurt.Den som äter den känner en enorm nöjd-känsla efteråt:ingen hunger,styrka av fibrerna,ro och harmoni.Den är nämnd i bibeln och är en välsignad.Det märker ni när den är färdiglagad:då den upplevs som ökat i mängd enormt,efter den sugit åt sig vattnet.

    hälsningar från en babylonier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s