Lånade ut mitt fönster

Efter några timmars flygning från Köpenhamn mot Japan flög vi över Ryssland i närheten av Norra ishavet. Det var kväll, ljuset i planet var släckt och de flesta sov eller försökte sova. Själv satt jag och läste. Plötsligt blev det trafik i den vänstra gången där jag satt. Ett ivrigt tjatter uppstod. Passagerarna bestod till 90% av japanska turister. Folk kikade av någon anledning ut i den becksvarta natten. Och fotograferade! Så småningom fick jag klart för mig vad det handlade om. De såg norrsken.

Det var ont om lediga fönster att titta ut igenom. Ingen japan avstod frivilligt sin lilla glugg nu. Vädjande blickar riktades då mot mig. Några japanskor som köade i gången frågade då om de fick titta i mitt fönster. Jovisst det gick ju bra. Och så kastade de sig över mig, en efter en för att titta ut och fotografera norrskenet. Det var sen ingen måtta med tackandet och bugandet som jag fick motta bara för att jag lånade ut mitt fönster.

Jag råkade läsa alldeles nyligen hur fascinerade japanerna är av norrsken. För många är det något övernaturligt och magiskt. Det flygs till och med charter mellan Tokyo och Kiruna enbart för norrskenets skull.

4 kommentarer på “Lånade ut mitt fönster

    • Nå absolut! Ingen som helst tvekan om det. Vackrare norrsken har jag sett åtskilliga gånger, så det intresserade inte speciellt. Jag servade japanskorna efter bästa förmåga och torkade imman av fönstret, allt medan de flämtade och stönade vidare (obs. på grund av norrskenet!). 😀

  1. Jag har varit lite självupptagen på senare tid av olika orsaker. Intressant läsning om ditt Japan äventyr! Njut av skidåkningen – jag försöker också njuta tros resultatpressen…

    • Upptagen eller självupptagen, i alla fall är jag inte avundsjuk på din arbetssituation. Önskar dig bara lycka till! Och vi njuter givetvis av skidåkningen! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s