Långloppen har kört i gång

Serien av långlopp på skidor som hör till Worldloppet har kommit igång på allvar. Dock inte alls för min del.

Säsongen började med Jizerská Padesátka i Tjecken för drygt en vecka sedan och forsatte med Dolomitenlauf nu i helgen. Inkommande söndag står Marcialonga i tur.

Fristilsloppet i Dolomitenlauf fick en extra kick när Petter Northug plötsligt dök upp till start. Northug tränar som bäst uppe på Seiser Alm och passade samtidigt på att köra en tävling.

Det typiska för dessa långlopp med masstart är att det blir en spurtstrid om segern. Av någon anledning har utvecklingen i årets lopp blivit helt annorlunda. Någon eller några har lyckats komma loss och avgjort redan i ett tidigt skede. En någorlunda krävande och utslagsgivande terräng har gjort detta möjligt. Det mest anmärkningsvärda i sammanhanget är att Petter Northug inte kunde följa varken Sergio Bonaldi eller Martin Bajcicak i gårdagens lopp. Northug lyckades dock spurta till sig en tredje plats före fyra italienare. Bonaldi vann med god marginal till tvåan Bajcicak. I Marcialonga kommer det dock att se annorlunda ut, det är min gissning. Då kommer sannolikt ett stort koppel av åkare att följas åt loppet igenom, åtminstone fram till sista backen.

Men långloppen är betydligt mycket mer än elitens kamp. Mitt främsta intresse riktar sig mot åkarna lite lägre ner i resultatlistan. I resultaten från den klassiska delen av Dolomitenlauf finns många bekanta namn. Inte minst bland gänget från Terjärv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s