Ladda inte för hårt med kolhydrater!

I helgen löps GöteborgsVarvet. Det har vuxit till ett gigantiskt evenemang. Helt obegripligt med 62 000 anmälda löpare. Jag har aldrig deltagit och det harmar nog lite. Annars går det att följa med Varvet när SVT1 sänder direkt kl 14.15-16.00 på lördag.

På websighten Marathon.se finns en kort video om uppladdning. Det är Anders Szalkai som intervjuvar Tomas Gustavsson. Man kunde vänta sig en aggressiv reklam för sportdrycker av en man som jobbar inom branchen. Men en mer ödmjuk inställning får man verkligen leta efter. Och han åsikter stämmer så bra överens med mina (förutom att jag föredrar gel framom sportdryck).

Se videon här: Mat bättre laddning än pulver.

4 kommentarer på “Ladda inte för hårt med kolhydrater!

 1. Jag gillar också gel mera än sportdryck. 🙂 Dock är gelen ofta väldigt mycket kolhydrater, men ändå ett bra alternativ för magen och orken. Det är svårt att äta under långlopp, speciellt om man ska göra det medan man är i farten, då är gelen är bra ide. Men inför loppen brukar jag äta vanlig mat (eventuellt lite mer än vanligt) och dricka massor med mineralvatten i dagarna tre! 😀

  • Jag upplevde gelen som snällare mot magen, därför har jag använt den de senaste 10 åren. Men bara under själva prestationen. Fast den behövs vanligtvis aldrig när jag skidar, men nog på maraton.

   I tiotals år följde jag de allmänna recepten på den tiden och laddade med kolhydrater. Det mådde jag bara dåligt av. På senare år laddar jag aldrig på något sätt, lever bara helt vanligt.

 2. Årets Göteborgsvarv var mitt åttonde i rad och det var som vanligt en verklig löparfest. Det är så hjärtlig stämning från första stund man närmar sig Friidrottens Hus för att hämta nummerlappen. Funktionärerna bjuder verkligen på sig själva och önskar en både välkommen och lycka till. Brukar bege mig dit strax efter nio på lörd.morgon, så också i år. Hade känt mig aningen trög i kroppen under veckan och joggade som omväxling från natthärbärget för att komma igång.
  Håller helt med den trevlige Tomas Gustavsson i fråga om uppladdningen. Hade under veckan ätit ordentliga måltider och druckit lite extra till. Intog också onsd-fred (i mitt fall) den vanliga Heavy Dexal 600 gr utblandad, alltså en liter/dygn. Tävlingsdagen åt jag stadigt morgonmål och drack jag ett par muggar sportdryck under förmiddagen. Under loppet, som för min del startade 13:33, tog jag ett par klunkar sportdryck vid 4-5 stationer och under andra halvan av loppet intog jag 3 gelpåsar nersköljda med varsin klunk vatten.
  Årets lopp blev för min del hellyckat och allting stämde tävlingsdagen. Har under våren bibehållit träningsmängden på tidigare anspråkslösa nivå men finslipat löptekniken. Lyckades göra personbästa med 1:26:10 och kom i mål som fyra i 55-årsklassen. Känns förstås motiverande att ännu någon tid fortsätta med löpningen.
  Helgen i Göteborg blev en trevlig släktträff . Sonen Jens deltog också i halvmaran och hans 6-åriga Love sprang på söndan Minivarvet. Så det var tre generationer med medalj kring halsen som nöjda reste hemåt på söndag kväll.

  Vårhälsningar
  Folke West

  • Det var en grundlig redovisning. Tackar så hjärtligt!

   Svenskarna är verkliga proffs på liknande mega-arrangemang. Jag ser dem som världsledande på området.

   Trevligt att höra att du har återväxten tryggad. Och din prestation var grym. Grattis än en gång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s