Några spridda tankar

ännu om resan till Tjeckien och Polen senaste helg.

En resa till något långlopp brukar för min del bestå av två komponenter. Dels handlar det om själva skidarrangemanget och dels om reseupplevelsen. Denna gång floppade skiddelen en aning eftersom långloppet blev förkortat. Det gjorde däremot inte resan i övrigt!

Långloppet Bieg Piastow går utanför den polska staden Szklarska Poreba. Boendet blev denna gång förlagt till den tjeckiska turistorten Harrachov som ligger endast ca. 3 km från Jakuszyce skidstadion. Bieg Piastow skidas, liksom det tjeckiska loppet Jizerská Padesatka, i Jizera-terrängen. Det torde vara endast ca. 2 km mellan spåren.

Skidåkningen kom att spela en biroll denna gång, av förståeliga skäl. Det brukar vanligtvis råda en viss hets runt vallningen inför ett långlopp. Jag noterade med tillfredsställelse att den hetsen saknades helt denna gång.

Jag hade inbillat mig att Harrachov skulle vara folktomt denna snöfattiga vinter. Där misstog jag mig grundligt. Trots snöbristen var slalombackarna i gott skick och det kryllade av folk, kanske mest barnfamiljer. Det fanns folk från flera olika nationer, till och med från Skandinavien. Det är den låga prisnivån som i första hand lockar. Det finns nästan 100 hotell på den relativt lilla orten.

Fullsatta liftar i ett snöfattigt Harrachov.

Fullsatta liftar i ett snöfattigt Harrachov.

Vårt hotell Sklar i bakgrunden.

Vårt hotell Sklar i bakgrunden.

Nästa veckoslut går VM i skidflygning i Harrachov. Flygbacken var långt ifrån klar när jag besiktade backen. Delar av övre backen saknade snö liksom bromsbacken. Något snölager såg jag inte till och bara varmt väder utlovas. Men läktarbyggen var i full gång.

I Harrachov finns fem hoppbackar bredvid varandra. Här ses flygbacken.

I Harrachov finns fem hoppbackar bredvid varandra. Här ses flygbacken.

Den stora behållningen får tillskrivas alla gamla bekanta som dyker upp dessa gånger. Liksom alla nya. Och som en extra bonus fick vi ett varmt och soligt väder i Prag på slutet.

Barnen gjorde såpbubblor, modell större, i Prag.

Barnen gjorde såpbubblor, modell större, i Prag.

Ukraina i Prags gatubild. De omkomna i Kiev-demonstrationerna ihågkommes.

Ukraina i Prags gatubild. De omkomna i Kiev-demonstrationerna ihågkommes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s