Ounastunturi. Jess!

KarraHuikonen01030409Tredje deltävlingen i Lapponia-hiihto, Karra-Huikonen, skidades idag. Starten är i Enontekis, Hetta, och loppet går genom hela den långsmala nationalparken Pallas-Ounastunturi med målgång i Olos. Avsnittet Hetta-Pallas är också en populär vandringsled på sommaren.

KarraHuikonen03030409

Det var en kylig morgon i Enontekis, ca. -15 °C  vid start. Lite kallt om fötterna inledningsvis men lyckligtvis inga större problem. Temperaturen steg snabbt i solskenet. I mål visade termometern -4.

Inledningen av loppet är precis så tung som man kan förvänta sig. Första backen upp mot Ounastunturi stiger ca 250 m. Den följs av flera mindre, men rätt branta stigningar. Föret var kärvt uppför fjället pga kylan och drivsnö.

Men det är en fantastisk rutt, och speciellt idag när solen sken. Loppet går tiotals kilometer i öppen fjällterräng. Förra gången jag skidade det här loppet var det dåligt väder, med snöslask och ingen sikt alls. Jag har därför gått och väntat på ett nytt tillfälle att få uppleva Ounastunturi. Det fick jag idag, i ett alldeles perfekt skidväder.

KarraHuikonen02030409

Sammanfattningsvis så är jag riktigt nöjd med dagens tur. Samma tempo loppet igenom kändes det som. Skidorna gled dåligt från början men de blev bättre mot slutet. Fel struktur för så kall snö. Och så hann jag ju fotografera lite.

KarraHuikonen040030409

Men nu blir nog att sparka ut lepo.

8 kommentarer på “Ounastunturi. Jess!

  1. Oj då, vilka backar. Uppför skulle jag säkert komma, men nedför…?:) Här i hemknutarna är det slut med skidandet för i år, ösregnade i natt…:(

    • Jag har inte stött på några svårigheter nerför. Det handlar mest om långa flacka utförslöpor. Dett är betydligt jobbigare uppför. 🙂

  2. Häääliga bilder…säkert jättefint opp i lappland nu,snart bästa tiden! I mitt lappland går det nog att skida länge än men det lockar inte…nu får annan motion ta vid!

    • Det stämmer, den bästa tiden börjar nu. Den gångna veckan var också riktigt bra. Det fanns goda möjligheter till bra bilder från fjället, men koncentrationen är inte den bästa när man skidar med nummerlappen på. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s