Påskdag i Prag

Vi har mest hållit till i gamla stan, runt torget. Där händer det mycket. Och idag var det mycket folk ute. En attraktion bland många är det astronomiska uret som sitter en bit upp på det gamla rådhusets yttervägg. Den vackra klockan får turisterna att trängas och stå förundrande vid varje jämt klockslag, för då visas de 12 apostlarna i tur och ordning i en lucka som öppnas.

Klockan lär vara mycket speciell. Den visar både timme och minut, men också vilken dag det är och solens rörelser, månens bana, årstiden samt vilket stjärntecken det är. Urverket byggdes redan år 1410 enligt avancerade matematiska och astronomiska principer, varav många inte var vedertagna på den tiden. Åttio år senare byggdes uret om av en mäster Hanus. Av rädsla för att han skulle bygga ett lika vackert ur åt någon annan befallde stadens fullmäktiga att man skulle göra Hanus blind. Som hämnd ska han innan han dog ha förstört delar av uret, så att det aldrig visar rätt klockslag. Klocktornet byggdes ut på 1800-talet med de 12 apostlarna.

Det gröskar så smått i Prag nu. Men någon värme har vi inte haft idag. Nej, det var riktigt ruggigt. Det till och med snöade lite när vi vandrade över Karlsbron.

Klocktornet till vänster med mycket folk framför. I bakgrunden den vackra Lady's Church.

De 12 apostlarna visar upp sig i luckorna när klockan slår jämnt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s