Långlopps FM floppade

Under pågående säsong tävlades det för första gången om FM medaljer inom långlopp på skidor. Skidförbundets avsikt med det nya programmet är att öka intresset och höja långloppens status. Jag tycker att Skidförbundets initiativ i grund och botten är bra.

Någon resultatlista har jag ännu inte sett men efter de sista deltävlingarna i Muonio drar jag den slutsatsen att det var endast en handfull löpare som genomförde programmet. Gissningsvis sju i herrklassen och fyra i damklassen. Så någon succé blev inte första upplagan. Närmast en katastrof.

Nu får Skidförbundet fundera över sitt koncept. Jag hoppas ändå att intresset i verkligheten inte är fullt så dåligt som årets resultat tyder på. Min bedömning är att tävlingarna är lite för många. Det betyder i praktiken att det blir svårt och framför allt dyrt att delta. Det krävs nämligen resultat från fem av totalt åtta deltävlingar för att vara med.

Det finns många bra skidlöpare strax under landslaget med goda chanser. Jag tänker på Kari Varis, Antti Lampinen, Mikko Koutaniemi, Mats Jakobsson, Lisa Anttila, Sini Alusniemi, Tiina Moilanen m.fl. Ingen av dessa valde att genomföra hela programmet. Men någon lång resultatlista kommer vi aldrig att ha. Åtminstone inte så länge motionärerna inte tillåts delta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s