Nokia rules?

Knappast det ändå! Men är det månne en vändning man kan skönja?

Kräftgången för det finländska flaggskeppet har varit dyster att bevittna. Marknadsledaren på mobiltelefoner har fortsatt att tappa andelar. Men framför allt att tappa i värde. Nokia aktien är i dag värd drygt 6 euro, för 11 år sen noterades den till 65 euro. Och då skall vi komma ihåg att Nokia fortsättningvis säljer massor av telefoner. Över 100 miljoner sålda telefoner under de tre första månaderna i år.

Det är bland de dyrare s.k. smarttelefonerna som Nokia har blivit omsprungen. Inte minst av Apple med sin iPhone. Nokia har stelnat i sin form.

För ett tag sen inledde Nokia lite överraskande ett samarbete med Microsoft. Tillsammans skall de ta upp kampen, som båda redan en gång förlorat, på smarttelefonmarknaden. Nyheten räckte ändå inte för att vända Nokias dåliga trend.

I förrgår meddelade Nokia resultatet av sitt saneringsprogram. Ca 7 000 anställda skall bort ur Nokias organisation globalt. Men en stor del av dessa får jobba vidare med gamla uppgifter. De flyttar över till företaget Accenture, där Nokias operativsystem Symbian skall vidareutvecklas.

Jag tycker att lösningen ser bra ut. Finland kom lindrigt undan, jag hade väntat något mycket mer drastiskt.

Själv har jag nog haft en Nokia telefon i alla tider. Men aldrig varit någon fanatisk anhängare av Nokias produkter. Och Microsofts produkter har jag i det längsta lyckats hålla mig ifrån. Men jag hoppas hjärtligt att samarbetet Nokia-Microsoft blir framgångsrikt och att det är en vändning vi ser nu. För Finland behöver sitt Nokia!

Själv drömmer jag vidare om en iPhone.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s