Funderingar om solenergi

Sedan några år tillbaka har vi producerat en del av den egna elen med hjälp av solpaneler på hustaket. När vi år 2018 gjorde satsningen var det till största delen av ideologiska skäl. Någon snabb återbetalning av investeringen räknade jag inte med. Visserligen såg jag möjligheten till en framtida förbättring, för i ett blogginlägg i december 2018 skrev jag följande: ”Men det finns två saker som kan inträffa och som kan inverka gynnsamt på lönsamheten. Det får vi återkomma till i så fall.

De två sakerna jag hade i tankarna har realiserats, så det är kanske dags att återkomma. Den ena var att vi skulle skaffa en elbil. Det har vi gjort. Nyttjandegraden av egenproducerad el ökade därmed eftersom vi laddar den hemma. Det har inverkat positivt på lönsamheten. Den andra saken var att elpriset skulle stiga. Det har det minsann gjort! Att prisökningen skulle komma att bli så här stor hade jag ändå inte kunnat föreställa mig.

Så i år i juni inträffade det osannolika! Vi sålde överlopps el ut på nätet till ett så bra pris att vi gör ett plusresultat. Alltså på juni månads elfaktura byter pengarna riktning och elverket betalar oss. Inga stora saker, drygt en 50-lapp i pengar, men som fenomen ändå mycket intressant.

Nuläget är väldigt speciellt och ingenting som kan fortsätta i längden. Elverket hamnar nog i snabb takt att se över sina tariffer. Gamla avtal kommer att ersättas med modernare produkter. Men betydelsen av småskalig elproduktion med hjälp av solen kommer nog att bestå. Åtminstone jag ser positivt på solel.

Tidigare inlägg i ämnet:

Äntligen eget kraftverk

Vi går mot ljusare tider

Första året med solenergi

Solpaneler, effekt ca 8 kW
Trevlig fakturaläsning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s