Botniavasan 2018

Efter många korta skidlänkar tidigare i vinter  var det i dag läge för en längre. Jag fick till vinterns första långlänk när jag skidade Botniavasan. Det är ett långlopp på 52 km i klassisk stil som går i Vörå. Loppet har ordnats 12 gånger och för min del var det åttonde gången. Avsikten med mitt deltagande var enbart att få till en längre länk.

Ambitionen att skida en långlänk i lugnt tempo misslyckades till en del. Det är ju så att när nummerlappen kommer på så försvinner förståndet i samma ögonblick. Det gick alltså lite fortare än planerat men i efterhand grämer det ändå inte på något sätt. Jag är positivt överraskad att sluttiden blev lite under 3:30.

Dagen bjöd på ett fint vinterföre med en temperatur på ca -6 °C. Spåren var hårda och fina. Det blev nog en fin skidsöndag för alla inblandade. Ca 500 skidlöpare deltog. Hoppas många motionsåkare i nejden inspireras av dagens fina förhållanden och ställer upp kommande år.

Inför ett lopp brukar mycket av tankeverksamheten surra runt vallningen. Så inte denna gång. Vallatillverkarna lägger alltid ut sina rekommendationer men dessa var mer eller mindre oanvändbara för min del eftersom jag inte förnyat mitt vallalager på flera år. I ett tidigt skede bestämde jag mig att använda gamla beprövade burkar. Som fäste satte jag två varv Vauhtis K15 underst på grundvallan, sedan tre varv K18. Det var ett koncept som fungerat tidigare och det fungerade också i dag. Glidet var också bra trots att jag helt skippade pulvret.

Österbottens Regemente gör sig klara för startskottet

Nöjd åkare efter Botniavasan 2018

2 kommentarer på “Botniavasan 2018

  1. Grattis till en prestation. Mina skidturer inskränker sig till en 12 km:s länk ungefär var fjärde dag i mycket maklig fart! Njuter av stunden i naturen när konditionen får sägas vara ”rapakunnossa”. Och på tal om fästet så har jag också använt Vauhtis valla +1 -minus 2 med fluor, och har fungerat bra i nästan alla väder. Bromsar förstås i kallt före men vad gör väl det,bara det fäster någorlunda. Men skönt i alla fall med en liten gnutta vinter äntligen här i Övermark. Vår son Kristian var och skidade Botniavasan, medan vi var på ett 30:års kalas. Ha en bra dag och må väl önskar Tzelisklobb Lassi!

    • Tackar tackar!
      Maklig fart och regelbundenhet är sannolikt något av ett vinnande koncept i längden. Något för oss alla att lära.

      På tal om vallor så går utvecklingen vidare. Så pass att skidtillverkarna börjar vara ikapp vallatillverkarna. Skinskidan har kommit och tagit över över. Den är riktig bra, -ett måste för motionären. Ha de!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s