Uppgraderat system

Batteriet på sommarstugan som havererade i vintras blev ersatt med ett nytt tidigare i sommar. Eller rättare sagt, det ersattes med två. Jag tyckte att det var dags att förstärka hela elsystemet lite. Den gamla ackun var på 105 Ah. Nu har vi 2 x 110 Ah, alltså 220 Ah totalt.

Solpanelsystemet på sommarstugan är över 10 år gammalt och den tekniska utvecklingen har inte stått stilla på det här området heller. Jag blev tvungen att läsa på lite och det visade sig ha hänt ganska mycket.

Jag kom snabbt fram till att det nya batteriet skulle vara av AGM-typ (Absorbent Glass Mat). Det är en ny typ av ackumulatorer som är helt sluten och som tål mycket mera stryk än gamla modeller. AGM-batteriet repar sig fastän det blir helt urladdat och är bättre på de flesta områden.

Det visade sig också att det kommit ut nya och effektivare laddningsregulatorer på marknaden. Jag bytte därför ut vår gamla regulator mot en MPPT-regulator (Maximum Power Point Tracking). Det fina med regulatorn är dess annorlunda funktionssätt. Eftersom den tål en högre inspänning kan solpanelerna seriekopplas. Inspänningen hackas sönder och görs om till lagom laddningsspänning. Verkningsgraden blir därmed mycket bra, över 95%.

Ytterligare visade det sig att priset på solpaneler sjunkit till en bråkdel av vad de kostade för bara 10 år sen. Jag kunde inte motstå frestelsen att köpa två nya. Med 270 W solpaneler på taket blev det en ökning på 200%.

Nu finns det ett överutbud av el plötsligt!

Solpanel01060714

3 kommentarer på “Uppgraderat system

  1. Watt/euro-förhållandet har faktiskt blivit mycket förmånligare de senaste åren. Solpaneler är en bra investering också på så sätt att de håller länge. Panelen på vår sommarstuga har bytt stuga tre gånger under sin livstid som började någon gång på åttiotalet. Det är nästan bara fastighetsautomation av en viss leverantör som har livslängd i samma klass 🙂

    • Jag har ett minne av att solpanelerna jag handlade förra gången har 25 års garanti, så nog är de långlivade. Mycket glädjande är också att det nu finns färdiga system för egnahemshus som kan kopplas in på 380/240 V-nätet. Solenergin har mycket potential ( det vet ju du!) men är underskattad på våra breddgrader.

  2. Ping: Störning i elproduktionen | Bogart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s