Imponerande väderkvarn

Finlands största vindkraftverk reser sig stolt här i grannskapet. Det är konstruerat och byggt av relativt nystartade Mervento och drivs av dess dotterbolag WasaWind. Vindmöllan är onekligen en imponerande skapelse. Rotornavet befinner sig på 125 meters höjd och vingspetsarna når upp till 184 meter. Effekten är på 3,6 MW.

Vindkraftverket uppvisar ett visst nytänkande inom branschen och innehåller flera innovativa lösningar. Tanken är att Mervento skall lyckas sälja sina vindkraftverk worldwide i fortsättningen, baserade på detta koncept. Och behov att sälja lär finns eftersom utvecklingen hittills har kostat 30 miljoner euro.

Mervento och vindkraftverket är väl inte helt malplacerat. Energiklustret som finns här i regionen kan gärna inkludera en storspelare också inom vindkraften. Mervento andas stor optimism inför möjligheterna på världsmarknaden. Men framgången är allt annat än självklar.

Jag tycker att vindkraften nog är värd att satsa på. Vi måste hitta alternativ inom energiförsörjningen. Så varför då tacka nej till en energiform där råmaterialet är gratis? Lösningar av Merventos kaliber är dock helt och hållet beroende av storkapitalet. Satsningarna står och faller med riskanalysen.

Personligen skulle jag gärna se en satsning på det småskaliga. Med en annorlunda energipolitik kunde vem som helst satsa på vindkraften. En massproducerad vindmölla skulle sannolikt inte vara dyr. En mölla av turbintyp på ett hustak är inte mer störande än en rykande skorsten. Men avsevärt miljövänligare. En liten vindmölla i hemmiljö löser självfallet inga energiproblem, men skulle vara ett bidrag. Helt utan riskkapital!

Virtuell tur från Merventos vindkraftverk.

Merventos vindkraftverk på Öjen i Sundom 7.3.2012

 

 

6 kommentarer på “Imponerande väderkvarn

  1. Håller med i varje mening. Kanske borde även vår arbetsgivare profilera sig inom energiklustret. Såg härom dagen att någon av klustrets medlemmar håller på att uppfinna vårt hjul igen.

  2. Ehrrm. Jag kollade liksom bara på bilden då jag skrev kommentaren igår natt. Jag var lite trött i bollen, hann aldrig läsa texten.
    Jag tycker vindkraften är en bra sak.

    Just på din bild bara så liksom reser den upp sig som en utomjording ur skogen. På Bergö tycker jag igen att det ser nästan lite poetiskt ut med tre vindmöllor, vända i olika riktningar, i den platta och karga havsmiljön.
    🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s