En dag på jobbet

Nu skall jag undantagsvis skriva lite om jobbet. Närmare bestämt om ett småintressant projekt som jag varit lite inblandad i. Det handlar om ett EU-finansierat projekt som heter HosPilot. Det hela går i korthet ut på att reda ut vilken teknik som kan användas för framtida energibesparingar i sjukhusmiljöer. Sjukhusen gör av med rätt mycket energi. Största delen går åt till värme, ventilation och belysning.

I HosPilot projektet deltar tre sjuhus, varav ett är Seinäjoki Centralsjukhus. De övriga sjuhusen finns i Holland och Spanien. Förutom sjukhusen är också andra instanser inblandade, bl.a. VTT. Vår roll har varit att leverera och installera all styr- och reglerteknik vid Seinäjoki sjukhus. Dessutom skall vi sköta datainsamling under den kommande studieperioden.

På sjukhuset i Seinäjoki renoverades två lika stora och identiska avdelningar nästan samtidigt. På den ena installerades konventionell teknik, medan vi provar nya lösningar på den andra. Tanken är att framdels jämföra dessa med varandra. Med hjälp av ett stort antal givare vill vi få reda på varifrån energin kommer och vart den försvinner. En egen väderstation ingår också i leveransen. Nytt på belysningssidan är att närvarogivare används i större utsträckning än tidigare och att belysningen dimmas ner automatiskt till förmån för dagsljuset. En salig blandning av LON, DALI och Modbus. Från allt detta producerar vi data till en databas. VTT går in och läser och förädlar dessa data enligt eget behov. Totalt rör det sig om över 400 mätpunkter som kontinuerligt uppdateras och studeras under ett år.

Kontaktpersonen från VTT har varit mån om att ge projektet synlighet. Det är inte vi så vana vid kanske. Så här kommer det osannolika. Min Dag På Jobbet kan faktiskt numera länkas till You Tube!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s